Til nye barnevelderejere

Du har anskaffet dig barnevelder

Du skal først og fremmest gøre dig klart, at du nu har med levende dyr at gøre, og derfor har en særlig stor forpligtigelse.
Dyr har krav på daglig pleje, ikke mindst volieredyr, som der her er tale om, fordi de er helt afhængige af den mad (foder) du bringer dem.
Dine høns-store som små-har ikke de samme muligheder, som fuglene i naturen har til selv at finde deres føde. Den skal du give dine egne dyr og glæden er meget stor ved at se dem trives og senere formere sig.

Foder og fodring

Høns og dværghøns
Til de voksne dyr køber man et standardfoder, der hedder æglægningsfoder, samt kornfoder som hvede,byg,havre og majs, også kaldet blandet korn. Dette kan suppleres med lidt fra husholdningen eks. kartofler,brød,salat mv. Men man bør da passe på med kornfoderet, da hønerne let bliver for fede og dermed lægger færre æg.

Kyllingerne
Ungdyrene, også kaldet store kyllinger, der kan undvære varme og er fjersatte, fodres med voksefoder. Der overgås gradvis til æglægningsfoder ved at blande dette i voksefoderet. Som kornfoder gives knækfoder, der er knuste kornsorter. Her må man blande de forskellige kornsorter, hvede, byg, havre og i vintertiden også
majs.
De helt små kyllinger kalder man i regelen daggamle kyllinger. Disse fodres med et kyllingefoder, der kaldes startfoder.

Frisk vand
Dyrene skal altid have adgang til frisk vand, hvad der er mindst lige så vigtigt som foder. Stil aldrig vandtrugene lige i solen og sørg i vintermånederne for at vandet ikke fryser.

Grøntfoder
Kyllinger, såvel som høns har godt af grøntfoder, men det bør snittes fint og altid være friskplukket. Grøntfoder gives flere gange dagligt, men ikke mere end der spises op. Det bør ikke ligge og visne i huset eller i volieren. Grøntfoderet er vitaminrigt, men der kan med fordel gives levertran, kalk og lidt jernvitriol i drikkevandet om vinteren.

Motion, trivsel, utøj og sygdomme

Hold dyrene i form! Man opdager hurtigt om dyrene holdes i den rette form,gennem æglægning og den summen, der er i et hønsehus, når dyrene befinder sig vel. Står de stille i en krog eller sidder de dagen lang på pinden i huset eller at hønerne ikke lægger æg over en længere periode, er der noget i vejen. Det kan være utøj i huset, og der må gøres noget, sprøjtes for lus og mider. Det kan være orm og hønsene må have en ormekur, som er ganske let at give i foderet eller drikkevandet.

-Vi i Barnevelderklubben står altid til rådighed hvis der er problemer med dyrene, adresser og tlf. nr. finder du under bestyrelsen.-

| Svar

Nyeste kommentarer

18.05 | 05:32

Hej Birgitte,
Prøv at høre Karl Bruun Nielsen. Hans mail står nederst når du klikker på bestyrelses medlem. Hans er en af vores suppleanter.
Mvh
Arno

13.05 | 08:16

Hej jeg har en skruk høne og søger daggamle kyllinger eller rugeæg tæt på klækning. Kan nogen hjælpe mig . Helst tæt på Værløse

02.05 | 09:28

Jeg er vendt tilbage til denne side flere gange, når jeg har skullet forklare, hvad der sker inde i ægget. Tak for en dejlig side!